Tilbage til oversigten Stop skaden /

Årsager til halebid

Hyppigste årsager til halebid

Når grisene har hele haler, vil der opstå flere halebidstilfælde, end når grisene er halekuperede. 

Opstår halebid i enkelte stier, skal fokus være på at opdage haleskaderne så tidligt som muligt og iværksætte tiltag, der kan standse halebidsadfærden effektivt.

Er der problemer med halebid i mange stier i hver sektion, så skal du have fokus på at begrænse de risikofaktorer, der udløser halebid. I tjeklisten nedenfor ses de hyppigste årsager til halebid.

Hyppigste årsager til halebid
  1. Ustabilt foderanlæg med mange nedbrud eller udsættelse af fodringer.
  2. For få ædepladser.
  3. Mangel på essentielle næringsstoffer i foderet.
  4. Ustabil fodersammensætning.
  5. Mangel på beskæftigelsesmaterialer.
  6. Pludselige udbrud af sygdom.
  7. Arealoptimering uden at give grisene bedre adgang til foder, vand og beskæftigelsesmaterialer.
  8. Store temperaturudsving mellem dag og nat og dermed kulde, træk og fugt i stien.

Gå alle årsager til halebid i besætningen igennem sammen med din rådgiver eller dine kolleger i besætningen. Prioritér sammen de udpegede risikofaktorer og gå systematisk til værks.
Du kan tage udgangspunkt i tjeklisterne i SEGES’ risikovurderingsværktøj for at finde årsager til halebid. En grundig gennemgang af alle tjeklister sikrer, at du kommer hele vejen rundt. 

Uønsket krybestrøm

Nogle besætninger oplever uforklarlige adfærdsændringer hos grisene. Det kan være utrivelige eller nervøse dyr, ændret drikkeadfærd, nedsat foderoptagelse eller decideret sygdomsproblemer. Oplever du problemer, bør du først og fremmest sikre, at alt management omkring dyrene er på plads. 

Grisenes adfærd påvirkes (halebid), hvis der er krybestrøm i inventaret. Det kan være på grund af vagabonderende strøm eller galvanisk strøm. 
Krybestrøm fjernes ved tilstrækkelig potentialudligning. Din elektriker kan tjekke, om der er krybestrøm i inventaret og årsagen til det. Vær opmærksom på, at potentialudligningen i din besætning kan være utilstrækkelig, selvom den er lavet.

Vagabonderende strøm

Vagabonderende strøm er et begreb, som anvendes ved elektriske anlæg, når returstrømmen eller dele af denne følger andre uønskede baner end de ledninger, som er tiltænkt returstrømmen. Eksempler på vagabonderende strømme er, når returstrømmen går i vandrør, inventar eller konstruktioner, for at søge tilbage til sit udgangspunkt (for eksempel en transformer).

Galvanisk strøm

Galvanisk strøm kan opstå, når metaller placeret forskelligt i spændingsrækkefølgen forbindes. Spændingsrækkefølgen angiver, hvor reaktionsvillig et givent metal er i forhold til andre metaller. Dette kendes for eksempel fra tæring på VVS-installationer, hvor rørføringer som kobber og galvaniserede jernrør giver anledning til tæring  populært sagt, de ”ruster” eller iltes, når de forbindes.