Dagligt tilsyn
Foderet
Det er meget vigtigt, at du håndterer alarmer fra foderanlægget straks. Har grisene ikke adgang til foder, er der en stor risiko for, at de begynder at bide haler.
Tørfodring
-
For lidt – her er grisene længere tid om at æde, og det øger kødannelse ved foderautomaten om eftermiddagen. Du skal justere foderautomaten, så der ligger den rigtige mængde foder i truget. -
Korrekt - der skal være foder på pladen uden at der ligger en stor mængde foder ved vandventilerne. Kontrollér indstillingen dagligt. -
For meget – her øges foderspildet. Du skal justere automaten, så der ligger den korrekte mængde foder i truget. -
Du skal altid kigge efter brodannelse. Danner foderet bro som på billedet, skal du med det samme få foderautomaten til at give foder igen. Ved mangel på foder er der stor risiko for, at grisene begynder at bide haler.
Vådfodring
Du skal tjekke krybberne 30 minutter efter fodring. Der må ikke ligge en større mængde foder tilbage, men krybben må heller ikke være slikket tom.
Hvis krybben allerede er tom efter 10-15 minutter, inden grisene har nået deres slutfoderstyrke, er foderstyrken for lav.
-
Der skal ikke være mere foder tilbage i krybben 30 minutter efter fodring som vist på billedet. Foderstyrken er dermed passende, og der er ikke behov for regulering. -
Er der stadig foder tilbage efter 30 minutter, så er foderstyrken for høj, og den skal reguleres ned.
Stabile fodringstidspunkter
Erfaringer viser, at risikoen for halebid mindskes, hvis morgenfodringen foregår automatisk og ikke manuelt af personalet. Foderanlægget er mere stabilt i fodringstidspunkterne end personalet, og det sænker stressniveauet hos grisene, da de trives bedst med stabile fodringstidspunkter.
Del anbefalingerne med dine medarbejdere
Kopier linket nedenfor og send til dine medarbejdere. Så kan de også se anbefalingerne: